Причината - предположения, че мъжът е контактувал със замесен с терористични организации

Протест в Сливен. Пациенти и колеги на кинезитерапевта Юсеф Алтабиб се събраха в негова подкрепа. Той е задържан принудително за шест месеца, а експулсирането му в Либия е по заповед на Държавната агенция за национална сигурност.

Алтабиб е в България от 23 години. Помогнал е за лечението на десетки, а майките споделят, че децата го обожават. „Не знаем какво ще правим. Аз водя детето си вече седма година при него. Всички майки имаме нужда от него”, коментира родител.

На 10-и февруари обаче Юсеф е арестуван пред кабинета си. Според цитираните основания за задържането имало заповед за експулсиране, защото има възможност да навреди на международните отношения и националната сигурност на България.


В документите, които са били представени, е отбелязан случай отпреди девет години в Либия. Тогава Юсеф се е свързал с българското външно министерство и срещнал с представител на либийската държава, защото разбрал, че има задържани двама български моряци.

„Да се срещна с тях да видя дали са в добро здраве, дали са добре, имат ли нужда от нещо, да взема техните данни и да ги изпратя на началника на кабинета на външните работи”, обясни Алтабиб пред NOVA.

Познати на мъжа споделят, че той постоянно се включвал в благотворителни каузи в България. „Аз мисля по български начин, говоря български, работя в България. Създадох едно българче, което има нужда от баща си. Чувствам че съм българин”, коментира Юсеф.

„Надеждите ми са да се погледне сериозно и да се прочете докладът, в който няма абсолютно никакви доказателства срещу него”, поиска съпругата на Алтабиб - Светлана.

Стотици са подкрепили и подписка против експулсирането на кинезитерапевта.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.