Автошествие тръгна в 17 ч. от площад „Княз Александър Батенберг”

Протест на шофьори на линейки в Спешната помощ блокира част от центъра на столицата в следобедния час пик. Сутринта те излязоха с искания за достойно заплащане под прозорците на здравното министерство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тази сутрин под прозорците на Министерство на здравеопазването се събраха шофьори на линейки към центрове за спешна помощ от цялата страна. Исканията - основната им заплата, която от 1 януари е около 1000 лева, да продължи да расте.

Днес разговор между министъра и синдикатите нямаше, но през последните две седмици от здравното ведомство са информирали протестиращите, че шофьорите на линейки вече са получили своите 150 лева увеличение.

След протест на земеделци: Държавата дотира 80% от цената на водата за напояване (ВИДЕО)

„На тоя труд, който полагаме, трябва да е минимум поне 2000 лева за нас. Ние не само сме шофьори, а носим, влачим заразени болни, кървища, помагаме на докторите”, твърдят заетите в бранша.

От 1-ви януари има ръст в основните заплати и на всички лекари, фелдшери, акушерки, парамедици и санитари в Спешна помощ. А в позиция до NOVA от МЗ припомнят, че до приемане на бюджета за 2023 година няма как да има нов ръст в заплатите.

„Това увеличение, което беше дадено в края на миналата година, отдавна е изядено от инфлацията”, твърди Милена Атанасова, зам.-председател на синдикат "Защита". Исканията на синдиката обаче не спират дотук. Оттам искат и увеличение на средствата за храна, които от 15 години били в размер на 2 лева.

Транспортираха със "Спартан" медици от Велико Търново до Горна Оряховица

Сред недоволните беше и Сашо Панов. Той беше уволнен от столичната Спешна помощ преди месец, по думите му -неправомерно. „Това е по повод, когато каца „Спартанът” с битото момче, и човекът си прави селфи във Военна болница – въпросният доктор, където е македонец”, припомня бившият шофьор на ЦСМП-София.

Под снимката си лекарят пише „Македония е там, където има и един македонец“. „Питам ги тия генерали дето работят там: „Това ли е Македония – Военна болница? И съответно имаше реакция от моя страна – какво му написахте? Като един достоен българин можете сами да се сетите. Всеки има право да дава мнение извън работно време”, каза още Сашо Панов.

Не на това мнение са от Спешна помощ. Оттам ни изпратиха снимки от кореспонденцията между шофьора и въпросния лекар с двойно гражданство – македонско и българско. Според ЦСМП обидите от страна на Сашо Панов погазват етичните норми, а по негов адрес има и редица докладни за обиди и тормоз от страна на колегите му.

Недоволството продължи в следобедните часове с кратки блокади на няколко булеварда в час пик.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.