Проверяваха се търговски обекти и заложни къщи

Акция „Купен вот” продължава в София и Пловдив. Спецполицаи и Жандармерия влязоха в кв. „Факултета” и в „Столипиново”. Проверяваха се търговски обекти и заложни къщи.

Две досъдебни производства са образувани в Кюстендилско, след като е открит списък с имена в мъж от Сапарева баня. По подобен сигнал работи и полицията в Пазарджик, след като собственичка на хранителен магазин твърди, че е продавала на вересия. В района на Видин, Русе и Силистра основните нарушения са свързани със съхранение на дървесина без документи за произход.

Броени дни преди извънредния парламентарен вот, Жандармерия и служители на Агенцията по храните и Горското влязоха във „Факултета”.

„С цел противодействие на престъпността и нарушенията на обществения ред. Операцията е по отношение на всички направления на дейност, но не подценяваме всеки един сигнал”, обясни началникът на 3 РУ - София ком. Ивайло Величков.

Стари познайници на полицията - дилъри на гласове, вече са извикани и предупредени, казват разследващите. Този път приоритет е друга позната схема за купуване на вот - опрощаване на дълг срещу глас.

„Заложни къщи - там могат да възникнат такива отношения, които предполагат една по-лесна търговия с гласове. Където могат да се получат различни договорки с лица, които дължат пари, и на базата на това действаме превантивно и проверяваме всеки един сигнал”, добави Величков.

Полицейското присъствие не изненада жителите на „Факултета”. Но в квартала опити за купуване на гласове няма, твърдят местните. „Нито съм чувала, нито съм видяла, нито са минавали. Изобщо не”, категорична е Наташа Стоянова.

В последните месеци полицията влиза в махалата основно да лови мигранти, казват още хората. Изборите в неделя били като за всички българи. С тази разлика, че политиците вече не идвали на агитация.

Полицията откри списък с имена на хора и суми срещу тях в хранителен магазин в Септември. В пловдивския квартал „Столипиново” униформените претърсиха десетки адреси. В част от имотите са открити списъци с имена на лихвари, които имат връзка с купуването на гласове за предстоящите избори.

„Акции текат на територията на цялата страна. Постоянно се образуват нови производства, постоянно се намират списъци”, коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

Поне петима са задържани в Старозагорско след поредната спецоперация. Проверени са повече от 220 лица, автомобили и търговски обекти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.