Така дружеството отговори на писмо на АОБР

„Булгаргаз” не купува количества на борсата на дневна или седмична база в рамките на месеца на доставка. Това пишат от дружеството в отговор на писмото на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в което се настоява за предприемане на незабавни мерки за намаляване на разликата между спотовата цена на природния газ и цената за българските стопански потребители. Оттам допълват, че „Булгаргаз” формира продажната цена за месеца, отчитайки всички количества газ, договорно заявени от клиентите, за които дружеството е задължено да осигури газ за съответния месец и отчитайки разходите за доставката му.

Ще причини ли милиони левове загуби за бизнеса високата цена на газа

Очаквано - вина е хвърлена и върху скъпия газ в Чирен, който обаче в момента почти не се ползва. Компанията обещава да търси вариант, съвместно с правителството и Народното събрание, за компенсации за големите потребители на природен газ.

„Булгаргаз” има сключени договори за доставка на количества от около 40 000 - 85 000 мегаватчаса (MWh) на ден през различните месеци, които по закон, с цел гарантиране на доставките, е задължено да осигури предварително и да включи в заявлението за формиране на цената към КЕВР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.