Множество международни федерации обаче не приемат този план

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах защити плановете за връщане на руски и беларуски спортисти като неутрални, а водената от него организация препоръча състезателите от двете страни да бъдат допускани обратно във всички състезания. Множество международни федерации обаче не приемат този план, като дори се чуват гласове за бойкот на Олимпийските игри през 2024 г.

Парадоксално, МОК, който беше в основата на спирането на руски и беларуски спортисти след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., се отдръпна от първоначалната си идея за пълна солидарност към Украйна. Администриращият орган на олимпийското движение дори изглежда нетърпелив да върне състезателите от Русия и Беларус във всички спортове и те да имат шанс да се класират за Игрите в Париж догодина.

МОК остави международните спортни федерации да решат относно организацията на отделните квалификационни състезания в Азия, но се сблъска и с насрещен вятър. Украйна заплаши да бойкотира Игрите в Париж, ако в тях се състезават руснаци, пък били те и под неутрален флаг „Участието на спортисти с руски и беларуски паспорти в международни състезания работи”, посочи Бах.

Руснаци и беларуси обаче участват като неутрални само в някои спортове. Дузина страни бойкотираха Световното първенство по бокс за жени в знак на протест срещу присъствието на рускини в надпреварата, а в същото време 300 фехтовачи писаха до Бах, за да поискат от МОК да преразгледа възможността да допусне обратно Русия и Беларус, наричайки я „катастрофална грешка”.

Миналата седмица Световната атлетика препотвърди своето решение, че няма да допусне руски и беларуски спортисти, както и други представители на двете страни, до своите състезания в обозримо бъдеще. Сред непреклонните остават също футболът, волейболът, баскетболът и всички гимнастически спортове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.