"Нужен е ясен протокол за действие при подобни ситуации", заяви Деян Стаматов

„Евакуация на училище трябва да има, при съобщение от службите. Ако всеки анонимен имейл, води до евакуация, това означава, че всеки един тийнеджър от която и да е държава, може да прати мейл и да евакуира което и да е училище по целия свят. Това води до хаос. Това са нашите деца, наистина. Едно е заплаха по мейл, друго е реална заплаха”. Това заяви Александър Свредлов в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS експерт по киберсигурност.

Според него е нужно да се промени нещо в нашата реакция.

По думите му, ако всички училища в България ползват една система, която е защитена от спам, подобен мейл нямаше да стигне до училищата.

По повод предстоящите предсрочни парламентарни избори, които са тази неделя и повечето изборни секции са в училища, той смята, че е нужно отсяване как да се реагира на сигналите.

„Изборите са едно от най-важните събития в тази държава, свързани и с националната сигурност. Има конкретни индикации кога би трябвало да се предприемат конкретни действия. Евакуация при получен имейл със заплаха не би трябвало да има”, смята Свредлов.

Има 7-8 публикации с бомбени заплахи към Македония, Гърция, Русия. Там в един определен момент училищата спират да бъдат евакуирани. В България се случва за пръв път подобна масирана атака, каза Свредлов.

По думите на Диян Стаматов, директор на 119-то училище в София, последните бомбени сигнали по телефон приключиха към 2015-та година. Сега сме поставени в друга среда – с използване на електронни платформи. Нямаме време да проверим информацията. Няма разписан ясен протокол, по който да се действа. В страната има 2400 училища и още толкова детски градини. При подаден сигнал полицията идва и ни пита какво ще правим”, каза Стаматов, който е бивш зам.-министър на образованието. 

При повторение на подобни сигнали, ясно е, че в един момент родителят ще спре да обръща внимание на подобни сигнали, дори ако понякога те са сериозни, допълни Деян Стаматов.

Според него подновяването на интернет платформите на училищата може да стане с пари по Плана за възстановяване и устойчивост под формата на СТЕМ. Една от посоките е електронна стена или бариера, която да възпрепятства подобни атаки, уточни Стаматов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.