Ще извършим физическа проверка на всяка секция още в събота, увери вътрешният министър

Министерският съвет създава междуведомствена работна група, която до 31 март трябва да разработи процедура за реакция при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев след заседанието на МС.

Същата група до 31 май ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Първото заседание ще се проведе още днес. Групата включва 36 души от всички служби за сигурност. Заповедта на премиера позволява присъединяването на представители на заинтересовани ведомства и специалисти в сферата на сигурността, обясни Демерджиев.

Във връзка с вота МВР ще поеме охраната на всички секции още от събота, като това ще продължи до края на изборния процес, припомни вътрешният министър.

„Дори и да постъпят сигнали в изборния ден, няма как да бъдат поставени взривни устройства. Ще извършим физическа проверка на всяка секция още в събота. Апелирам към хората спокойно да упражнят правото си на глас”, уверява Демерджиев.

Той даде пояснения и за разследването на бомбените заплахи от последните дни.

„Не съм замесвал Русия. Говорим за хакери и за тяхната връзка евентуално с една или друга държава. Пълна информация може да се даде, щом приключи разследването. А то е сериозно напреднало. Мисля, че скоро ще имаме категоричен отговор на въпроса откъде идват тези заплахи. До часове може да получим пълна информация. Работи се на териториите на няколко държави. Когато има яснота, данните ще бъдат изнесени пред медиите”, каза вътрешният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.