Според него винаги сме заемали грешната страна

„България може да произвежда 155 мм снаряди по стандартите на НАТО. Нашите частни предприятия могат да се включат като подизпълнители на западните компании. Българската армия не разполага на склад с такива боеприпаси – 155 мм. Българските предприятия могат ги произвеждат и да ги предоставят на крайния потребител, който и да е той”. Това заяви Илия Налбантов – бивш служител на Министерството на отбраната и бивш началник на кабинета на служебния министър Велизар Шаламанов и при министър Николай Ненчев в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„В българските стратегически оперативни складове имаме цялата номенклатура от снаряди, която използва украинската армия в момента. Украинската армия се нуждае от всички типове снаряди за съветските системи”, поясни Налбантов.

Стоянов: България няма как да предостави снаряди за Украйна

В отговор на коментар, че производството на такива боеприпаси ще отнеме повече от година, той обясни, че Украйна осъществява контранастъпателна операция и трябва да осигури количествено превъзходство.

„Победата на Украйна ще бъде по-евтино, отколкото ако се наложи да воюваме. България трябва да смени цялата съветска система, която не е ефикасна, на бойното поле. Това трябва да се случи в ускорен порядък”, заяви Налбантов.

Той коментира предоставянето на боеприпаси за Украйна така: „България заема позиция”.

Според него винаги сме заемали грешната страна. „Не мога да разбера българския президент защо да не може България да предостави в критично важния за Украйна момент своите запаси от боеприпаси. Това е огромен политически въпрос, който в момента президентът Радев отказва да поеме тази отговорност. Той в момента води служебен кабинет и е длъжен да прочете правилно решението на парламента. С този отказ за предоставяне на боеприпаси за Украйна заставаме на грешната страна”, заяви Налбантов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook