Сигналите са получени по имейл

За трети пореден ден бомбени заплахи затвориха училища в седем области у нас. Новата серия от предупреждения е отправена към учебни заведения в Софийско, Ямболско, Сливенско, Плевенско, Добричко,Старозагорско и Бургаско. От МВР потвърдиха за NOVA, че сигналите отновo са получени по имейл. 

В София евакуирани са 21 учебни заведения, в Бургас - 16, като за някои, това става за втори път в рамките на 48 часа. 8 училища в Ямбол днес за първи път получиха съобщението. По обед сигнал пристигна и в гимназия в Стара Загора. В сряда във Варна са проверени 18 основни и средни училища. Този път заплахите в морския град не са били за бомби, а за стрелба и масови убийства. Същото съобщение са получили всички учебни заведения на територията на област Добрич, информираха от МВР.

102 сигнала за бомби в училища в няколко града (ОБЗОР)

В част от тези училища директорите отново евакуираха учениците. Днес се наложи да се изпразни и етаж от общежитие в Бургас. А прокуратурата в София извика на разпит директорите. Всички сигнали, за щастие, се оказаха фалшиви.

40 минути след първия звънец, в електронната поща на едно от основните училища в Бургас пристига поредната заплаха.

„Съобщението беше на български език. Бяха написали правилно името на училището, въпреки че е по-трудно”, обясни Людмила Боянова, помощник директор на ОУ „Александър Георгиев- Коджакафалията”.

Това усъмнява разследващите, че най-вероятно ученик от Бургас е изпратил писмото.Детайлите, че детонаторът бил скрит в съседната сграда, където е профилираната гимназия за романски езици също привлича интереса на полицията. Не учениците, а родителите, които отново трябваше да излязат от работа се оказаха потърпевшите.

По-късно през деня имейли с текст, преведен в интернет, отново стресна десетки директори. В столичния квартал „Лозенец” училищата ще бъдат затворени и утре заради повторно изпратено съобщение.

Въпреки че във Варна има 18 заплахи към различни училища за стрелба, учебният процес утре ще продължи. В Ямбол, получилите бомбена заплаха ще започнат да учат по-късно.

„Уведомихме веднага 112, уведомихме РУО и след това организираме евакуиране на децата”, обясни Диана Драгнева, зам.-директор в ОУ „Николай Петрини”, Ямбол.

Според експертите невинаги е необходима евакуация и изпразване на сградите за денонощие. За да се прецени това трябва да се отговори на няколко важни въпроса.

„Тази информация служи, за да се определи нивото на заплахата. Ако човекът, който се обажда, демонстрира познания по тези въпроси, значи нивото на заплахата рязко нараства”, обясни доц. Милен Иванов, експерт по национална сигурност.  

И докато полицията все още изготвя общи правила за действие, прокуратурата започна разпити на директори, които са станали мишена на атаката. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.