Надявам се органите на реда да вземат всички мерки, каза президентът

Президентът Румен Радев с опит да успокои говоренето по темата за бомбените заплахи. Според държавния глава подобни сигнали има не само у нас но и в Европа, и в САЩ. Органите на реда правят всичко възможно да установят източниците и да ги неутрализират, каза още Радев. По думите му това са хибридни атаки и няма реален риск нито за образователната система, нито за изборите.

„Няма реална заплаха. Това са хибридни заплахи, без реален риск. Надявам се органите на реда да вземат всички мерки да има спокойствие за изборите. Докато не видим ясно установен източник на бомбените заплахи, не можем да кажем точно откъде идват, каза Радев.

Бомбени заплахи в училища в 6 области у нас

Относно протеста на зърнопроизводителите, Радев каза: „Поставих много сериозно този въпрос на Съвета на ЕС, пред председателя на ЕС. С лидерите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители”.

Зърнопроизводители излязоха на протест, блокираха ключови локации в страната

Радев отново подчерта, че България няма да изпраща оръжие на Украйна.

Той призова партиите да създадат правителство след изборите.

„Политическите партии, не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската Конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят редовно правителство. В противен случай, Конституцията го казва – президентът е длъжен да назначи служебно правителство”, каза Радев.

Той коментира и „триъгълните сделки”: „Тези, които най-много ги оплакват, по време на тяхното управление беше моментът за „триъгълни сделки”, когато март и април някои от държавите-членки на НАТО сключиха споразумения за такива „триъгълни сделки”. Оттам нататък няма безплатни „триъгълни сделки”. Даваш старо въоръжение и получаваш старо, но НАТО-вски тип. Да го бяха направили тогава”, добави Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.