Това каза ръководителят на банковия надзор на Управлението за федерален резерв на САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е направил всичко възможно, за да се справи с банковата криза с помощта на наличните органи, но тя „все още не е приключила”, предаде Ройтерс.

Фалитите на SVB и няколко дни по-късно - на Signature Bank, доведоха до по-широка загуба на доверието на инвеститорите в банковия сектор. Това пък доведе до спад на акциите и засили страховете от разрастване на финансовата криза.

Изкупиха депозитите и заемите на Silicon Valley Bank, клоновете отварят под ново име

Сделката за спасяването на швейцарската банка Credit Suisse и продажбата на активите на SVB помогнаха донесоха известно спокойствие на пазарите, но инвеститорите остават предпазливи заради опасността от възникване на още проблеми, криещи се във финансовата система, посочва Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че ръководителят на банковия надзор на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Майкъл Бар смята, че е добре външни лица (одитори) да извършват независими прегледи на надзора на Централната банка върху SVB. Това ще бъде допълнение към вътрешния преглед, който самото УФР извършва.

„Очакваме и приветстваме независими прегледи на нашите действия”, каза Бар, който е и заместник-председател на УФР по надзора пред специализирана комисия в Сената. По-рано УФР обяви, че ще преразгледа своя надзор върху SVB и ще оповести резултатите от този преглед на обществеността до 1 май.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.