Фючърсите на сорта Брент от Северно море струват 79,07 долара за барел

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в сряда за трети пореден ден, след като намаляването на износа от Иракски Кюрдистан породи опасения от ограничаване на доставките, предаде Ройтерс. На ръста на цените повлия и спадът на страховете, че ще се стигне до пълномащабна банкова криза в света, след като проблемите на фалиралите американски банки започнаха да се решават.

Евростат: ЕС се справя и без доставки на петрол от Русия

Фючърсите на сорта Брент от Северно море добавиха 42 цента или 0,5 на сто до 79,07 долара за барел. Цената на американският лек суров петрол се покачи с 59 цента или 0,8 на сто до 73,79 долара за барел.

Цената на петрола започна да се покачва, след като износът на 450 000 барела дневно от северните кюрдски региони през Турция беше спряно по силата на арбитражно съдебно решение. То гласи, че за този износ трябва да се търси и съгласието на централната власт в Багдад.

За ръста допринесе и спадът на американските запаси от суров петрол, намалели с 6,1 милиона барела през миналата седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.