Темата коментираха проф. Николай Радулов, доц. Златогор Минев, Симеон Цветков и Стоил Цицелков

Бомбените заплахи в стотици училища у нас вдигна на крак службите. В последните три дни мейли с предупреждения за взривни устройства получиха училища в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Има ли опасност за провеждането на изборите? В студиото на „Здравей, България” темата коментираха проф. Николай Радулов, доц. Златогор Минев, Симеон Цветков и Стоил Цицелков.

От гледна точка на сигурността няма опасност за провеждането на вота, ако се направят необходимите проверки в училищата, в които има изборни секции. Това заяви проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.  По думите му това не са кибер атаки. „Целта е да се спази процедурата от МВР и службите за обществен ред и сигурност и да се ангажира максимален ресурс по работа за тези заплахи”, посочи Радулов. По този начин се отклоняма вниманието от изборните престъпления.  „Това не е заплаха от ученик, който има контролно”, каза още бившият главен секретар на МВР.

102 сигнала за бомби в училища в няколко града (ОБЗОР)

„Действиетелно, ако ресурсът на МВР е насочен другаде, това би освободило чувстващите се безнаказани търговци на гласове”, коментира още Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

Според ръководителя на секция "Информационни технологии в сигурността" към БАН доц. Златогор Минчев в канала в „Телеграм” на предполагаемата организация „освен качени инструкции как се правят бомби набързо е замесена и нашата съседка Северна Македония”.  „Тук се търси конфронтация на ниво геополитика – Русия, Северна Македония, България на предстоящите избори”, допълни още Минчев.

„С помощта на колегите от Съединените щати, защо имейлът е на джимейл (регистриран в САЩ), веднага може да стане ясно кога е направен, кой го е ползвал реално, на базата на профила на този човек като поведение. Той предположи, че службите вече са получили повече информация по случая. По думите му по нашето законодателство, ако имейлът е регистриран в друга държава, подобни заплахи не се считат за престъпление, освен в хипотезата за тероризъм и кибернасилие.

Председателят на СИК-София Симеон Цветков допълни, че във всяка секция ще има полицаи, като при евентуален сигнал за заплаха те ще инструктират членовете на комисиите как да процедират.

Повече гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Снимка: iStock