Според него няма да се стигне до изпращача

По-скоро няма да се стигне до изпращача на бомбените заплахи към училища. Той може да използвал частна връзка - VPN адрес, който скрива истинския му. Този мейл вече е докладван за спам - за изминалите 7 дни има 22-23 000 подадени сигнала. Това каза за "Твоят ден" Атанас Благоев, етичен хакер.

Четвърти ден училища остават затворени заради бомбени заплахи

По думите му IP адресът е на Google. "Ако на пощата си имаме филтри, те ще засекат мейла, който вече е докладван и ще отиде директно в спам. Ако имаше проактивни защити на мейлите на училищата, изобщо нямаше да знаем за тези заплахи. Много трудно може да се проследи откъде идва заплахата. Най-вероятно са ползвани proxy сървъри. IP адресът дава само домейна и притежателя на мрежата", обясни той.

Според него изграждане на защита в мейлите може да доведе до директно изтриване на такъв тип спам мейли. "Ако съдържа фишинг с прикачен URL адрес, директно се трие. Атаките няма да спрат, ежедневието постоянно се дигитализира", посочи Благоев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.