Серджо Ермоти се завръща на поста, който заемаше допреди няколко години

Серджо Ермоти - едно от легендарните имена в света на високото банкиране, се завръща в швейцарската UBS и поема поста на главен изпълнителен директор на групата. В момента тя е в процес на поглъщане на колабиралата Credit Suisse. Съобщението се прие толкова добре от пазарите, че в сряда те отвориха с отскок на акциите на UBS.

Ермоти е на 62 години и в продължение на девет години вече беше изпълнителен директор на UBS. Той пое банката през 2011 г. и на практика я извади от тежките времена след финансовата криза от 2008 г. Преведе я успешно и през няколко корупционни скандала, развихрили се точно преди неговото постъпване. Основната му роля се състоеше в това да позиционира банката върху собствеността на по-малко рискови бизнеси, да свие инвестиционното подразделение и да изгражди от нулата звената за управление на лично богатство и активи.

„Moody's”: Европейските банки не са заплашени от текущата криза

Вторият период на управление на Ермоти ще започне на 5 април, след срещата на годишното събрание на банката. Той ще наследи сегашния директор Ралф Хамърс, който все пак остава в банката като съветник по поглъщането на Credit Suisse.

Причините, които бордът на UBS изтъква за смяната, е „нуждата от нова сила в светлината на новите предизвикателства и приоритети”.

Сега Серджо Ермоти ще трябва да открие подходящото място на Credit Suisse в групата на UBS, какво да преструктурира и как да върне доверието в активите ѝ. Той ще трябва да води и ускорен диалог с местните власти, които ще гледат на новата свръхбанка по различен начин заради нейния размер. След поглъщането на Credit Suisse UBS се превръща в „банково чудовище” с активи на стойност 1,5 трилиона швейцарски франка. За сравнение - това е над два пъти стойността на цялата швейцарска икономика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.