Руската държава задържа репортер за шпионаж

„Уолстрийт джърнръл” призова посланикът на Русия във Вашингтон да бъде обявен за персона нон грата, след като журналист на вестника беше задържан в Русия по подозрение в шпионаж, съобщи Франс прес.

„Експулсирането на руския посланик в САЩ, както и работещите там руски журналисти, би било най-дребното нещо", твърди всекидневникът в редакционна статия, публикувана снощи.

Русия задържа репортер на "Уолстрийт джърнъл" за шпионаж

31-годишният Еван Гершкович беше задържан в Екатеринбург по подозрения в шпионаж. Кремъл твърди, че той е бил заловен „на местопрестъплението”. Журналистът отхвърли всички обвинения, явявайки се пред московски съд. Той обаче беше изпратен в предварителен арест до 29 май, като мярката за неотклонение може да бъде удължавана в очакване на процеса.

Известно е единствено, че руската Федерална служба за сигурност е обявила, че с ареста на Гершкович е „осуетила незаконна дейност" . Според ТАСС случаят е квалифициран като секретен, което възпрепятства публикуването на информация по темата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Асен Георгиев, БТА