Българската общност там е една от най-големите зад граница

Една от най-големите български общности зад граница е тази в Германия. Въпреки това не е лесно на сънародниците ни да намират контактите на български специалисти в страната. Един човек обаче опитва да промени това.

Иван Василев е софтуерен специалист и решава да използва познанията си и да инвестира от личното си време, за да допринесе за българската общност там. Така се ражда неговата идея за сайта „Български контакти в Германия“. След идеята обаче дошла по-трудната задача пред Иван - изпълнението. „Техническата част на сайта беше най-леката част от работата. Контактите се оказаха доста трудна задача - тяхното намиране. Но няколко сънародници ми помогнаха. В момента на сайта има около 1000 контакта на български лекари, зъболекари, адвокати, културни дружества, школи за народни танци”, споделя създателят на сайта.

5% от населението на 11 области у нас работи в чужбина

Първоначалната идеята на Иван била проектът да обхване само една провинция в Германия, но бързо обхванал цялата страна. Освен контакти, на сайта има и съдържание, свързано с полезни съвети за ежедневието в Германия. „Най-често се питат ежедневни теми - мога ли да карам с българска книжка в Германия, с български регистрационни номера. Пита се за адвокати, често за детски - такива неща, бюрократичен проблеми. Може да се намери доста полезна информация за живота в Германия”, казва още Иван Василев. Споделя, че инициативата коства много от личното му време.

Всяка помощ с нови идеи за него е добре дошла, за да може контактите да бъдат актуализирани и да бъдат събирани нови.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.