Това сочат данни на Европейската централна банка

Изтичането на депозити от банките в еврозоната е достигнало рекордно ниво през февруари, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс. Вложителите са изтеглили общо 214 млрд. евро за последните пет месеца до февруари, показват числата на Европейската централна банка.

През февруари депозитите в банките в еврозоната са намалели с нови 71 млрд. евро, а тези на домакинствата са паднали с 20 млрд. евро. Това е най-драстичният спад в историята.

Данните излизат в момент, когато фалитът на SVB и кризата с Credit Suisse засилиха опасенията за световната банкова система.

Изкупиха депозитите и заемите на Silicon Valley Bank, клоновете отварят под ново име

В същото време данните на депозитния брокер „Райзин” показват, че най-високият лихвен процент по безсрочните депозити за спестителите в германските банки е 1,6%. Ниските банкови лихвени проценти карат спестителите да прехвърлят парите си в по-високодоходни парични фондове и банкови облигации. С голямото изтичане на депозити и разпространяваща се банкова криза натискът върху европейските финансови институции през следващите дни ще се увеличи, прогнозират анализатори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.