Колко от клиентите казват, че ще гласуват

Какво показва социологията на таксиметровите шофьори? Това провери Нели Тодорова в разговор с Трифон Василев, който упражнява професията си из софийските улици.

-Колко от хората, които се качват да се возят при вас казват, че ще гласуват?

-Може би около половината. Като цяло нашите услуги ги ползват активни работещи хора, които 90 процента са си със собствено мнение.

-Тези, които казват, че няма да гласуват, питате ли ги защо?

-Питам ги, да, и те казват, че са разочаровани. Разочаровани са едно на ръка и второ - питат за кого да гласуват. Избор има.

- Има при това голям, според мен.

-Дори човек да не иска да гласува – по-добре да отиде и да каже не подкрепям никого. Негласуването не е изразяване на мнение. Напротив, вие не изразявате мнение. По този начин вие си гласувате за големите партии и за тези, които са се облагодетелствали по един или друг начин от властта. Излезте и гласувайте за някого. Винаги има за кого. Все пак живееш в тази държава, значи трябва да имаш мнение кой искаш да те управлява и как искаш да те управляват. Нали така? Всеки негодува срещу високите цени, всеки изразява недоволство от лошата здравна система, от неработещата полиция и така нататък.

-Тихо псува на масата вкъщи, но иначе не прави нищо?

-Да на масата вкъщи революции не стават. За съжаление, това май си ни е народопсихология. Ние правим революции, стачки, всичко го правим на масата. Според мен трябва в България гласуването да е задължително. Ще се намали много купеният вот.

-Трябва ли да се търси задължителен вариант за компромис, за да може след тези избори да има правителство?

-Задължителен вариант – това не е вариант. Няма нищо задължително тук. Задължителното за мен е хората да излязат да гласуват. Това трябва да го разберат. За да може да се излъчи правителство, хората просто трябва да излязат и да си кажат мнението.

-Минаваме покрай парламента – всички знаем, че на него пише „Съединението прави силата”. Ще се стигне ли до съединение?

-Ако хората осмислят позицията си и има гражданско самосъзнание, ще има правителство.

-Като возите клиенти и си говорите – кое е нещото, от което се оплакват най-много? Кой е най-големият проблем на българина?

-Високите цени и ниските доходи. Реално цените не са високи, цените са европейски, обаче доходите не са европейски.

-Въпреки това по статистика ние сме с най-голям ръст на дохода в целия ЕС за последната година. Може би тръгваме от твърде ниско?

-Да тръгваме от твърде ниско, но те не могат изведнъж заплатите да се повишат с 500 процента. Това няма как да стане.

-Какво казвате на онези, които са в парка и се чудят дали въобще да гласуват?

-При положение, че сме избрали да живеем в България, е редно да гласуваме за бъдещето на нас и на нашите деца. Обаче, когато Пенчо си седи вкъщи на масата, пие си ракията и ги псува под мустак, тогава няма как да търсиш отговорност на никой за нищо. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.