Сигнали са изпратени до 50 училища

Десетки сигнали със заплахи бяха получени днес в столични училища и университети. В имейла, изпратен тази сутрин, се искат пари, които да бъдат преведени в криптосметка. В някои учебни заведения часовете са прекратени. Затворени за 24 часа са 105 СОУ, 25 СОУ и 119 СОУ.

Сигнал за взривно устройство е подаден и в 179 ОУ в село Доброславци. 4 и 5 април там са обявени за неучебни, предаде БГНЕС.

В съобщението, изпратено да училищата, пише следното "Вербувал съм много хора в моя легион и съм се снабдил с оборудване за производство на бомби и оръжия. Ще стреляме и взривим всички училища и университети в София. Може да избегнете това, ако прехвърлите голяма сума биткойни в моя криптопортфейла ".

Директорът на 119 СОУ Диян Стаматов обясни, че все още нямат разписани правила за това какво да правят при сигнал за бомба. 

„За мен има сигнал - дали той е фалшив, или не - не мога да кажа. За това има хора, които отговарят. Полицията направи оглед и констатира, че няма повод за притеснение. От тук нататък започват въпросителните. Няма правила, които да казват как се действа в тази ситуация", каза той.

Освен в София, заплаха за взривно устройство имаше и в Пловдив. Там обаче подателите са установени - две ученички. 

Ученикът, задържан за бомбени заплахи в Пловдив, остава 15 дни в дом за временно настаняване

По-късно главният секретар на МВР Петър Тодоров бе категоричен, че директорите, разпуснали ученици заради бомбени заплахи днес, са в нарушение. И разписани правила за действие има от петък. 

„От 31 март, съгласно заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, има въведена нова процедура за реакция при такива заплашителни имейли. Съгласно нея решение се взима от МВР, а не от директорите на училищата", поясни Тодоров. 

23-годишен е обвинен за неверен сигнал за поставена бомба в училище в Пловдив

„Още сутринта при получаването на имейла дадох разпореждане да не се спират учебните занятия, тъй като самото съобщение беше анализирано и се прецени, че няма основание за някаква опасност. Впоследствие, ако в нарушение на разпреденото и отбелязаното в процедурата, директорите на училищата спрат самоволно учебните занятия, ще им бъде търсена административна отговорност за неизпълнение на полицейско разпореждане”, каза още главният секретар на МВР.

Тодоров е разпоредил до края на деня всички директори да бъдат запознати отново с процедурата и да се подпишат под нея.

Че директорите не са запознати с протокола стана ясно и от позиция на Образователното министерство, според която протокола от колегите им от вътрешното министерство е получен днес. Черно на бяло указания пристигнаха в училищата в късния следобед. Директори обаче видяха пропуски, защото там е описана единствено реакция при бомбена заплаха. 

102 сигнала за бомби в училища в няколко града (ОБЗОР)

СЛЕД БОМБЕНИТЕ ЗАПЛАХИ: Говори бащата на единия задържан младеж в Пловдив

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР