Това каза президентът в първия си коментар след предсрочния вот

Партиите да си вземат поука от предишните наддавания и да не губят нито ден. България не може повече да чака. Нуждаем се час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни цели и приоритети. Трябва да се излъчи устойчиво и работещо редовно правителство. Това каза президентът Румен Радев в първия си коментар след обявяването на резултатите от предсрочния парламентарен вот.

"Всички издигаха приоритети и цели, които очаквам да приложат и на практика. Щом ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание, ще издам указ за свикването му възможно по-скоро. Трябва да спазя определени срокове и процедури по закон", допълни той. И подчерта, че първостепенната задача е приемането на бюджета и проектозаконите на ПВУ.


"Партиите да загърбят пустословието по отношение на модернизация на армията и да погледнат всеобхватно на превъоръжаването", призова държавният глава.

Радев се надява да бъде загърбена острата предизборна реторика. "Партиите нека не чакат да се завъртят мандатите, а отсега да търсят устойчива формула за съставяне на правителство. Трябва да се мисли реалистично. Да си вземат поука от предишните наддавания и да не губят нито ден. Надявам се и следващият парламент и правителство да се възползват от всичко, направено от служебния кабинет. Сложното уравнение да увеличим разходите и да запазим 3% дефицит трябва да бъде решено от партиите", заяви държавният глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.