В България има около 2,1 млн. пенсионери

На фона на заявката на служебната власт да внесе бюджет до края на месеца, ще има ли великденски надбавки за пенсионерите? 10 дни преди празниците официална информация все още се чака.

В България има около 2 милиона и 100 хиляди пенсионери. От години добавката за Великден се е превърнала в практика. Ако приемем, че добавката би била в същия размер, колкото миналата година – 70 лева, то ще са необходими приблизително 147 млн. лв. Традиция е добавките да се изплащат заедно с пенсиите преди Великден. Миналата година например имаше прецедент и бяха преведени на 15 април, тъй като решението бе взето по-късно. Тази година изплащането на пенсиите започва на 7 април, петък. По информация на NOVA се търси вариант пак да се даде добавката, но властта запази мълчание сряда по темата.

Пенсионерите остават без великденски надбавки

Екип на NOVA среща баба Витка на пазара в Благоевград. Още не знае дали ще има добавка към пенсията си за Великден, но си спомня за какво е изхарчила допълнителните пари преди Коледа.
„Тази година като дадоха надбавки за Коледа - отидох до Делчево на банкет. Викам „Благодаря”. Хич да не дават за Великден - само мир да е”, категорична е баба Витка.

От Министерството на финансите запазиха мълчание. Не получихме и отговор на официалното ни запитване търси ли се вариант за финансовата помощ. Бившият социален министър Христина Христова припомня, че добавката е за всички, без значение за приноса им към пенсионната система.

„Това е жест на държавата. Хората очакваха този жест. Още повече, че инфлацията систематично изяжда парите на хората. В годините парите са били между 40 и 70 лева, а разходите на държавата са били между 100 милиона и 160 милиона”, посочва Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.

Кога ще изплащат пенсиите за април

Икономистите смятат, че липсата на добавка сега не е заради липсващия Бюджет 2023.
„По-скоро наистина става дума за липса или на чисто процедурно желание от страна на служебния финансов министър и нейния екип или от една преценка, че на този етап пенсионерите са достатъчно облагодетелствани на фона на другите социални групи и няма смисъл да се прави”, заяви Адриан Николов от Институт за пазарна икономика.

И съветват, ако се намерят пари, то те да не бъдат за всички. „Бих подпомогнал целенасочено най-бедните пенсионери с една малко по-голяма сума, тъй като в крайна сметка 70 лева или дори 100 на фона на високите цени на продуктите, които свързваме с великденската трапеза. Най-вероятно няма да е достатъчно”, подчерта Адриан Николов от Институт за пазарна икономика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.