Вижте една леснопостижима обиколка

Да знаете за исторически обекти в България е едно, но да се запознаете сами с духа им, пътували до тях, направили снимки – усещането е съвсем различно.

Замисляли ли сте се колко лесно всъщност е човек да запали колата или да хване влака и да се разходи – сам или с близки, из местности, оставили знак в историята на страната?

Ето една примерна и леснопостижима едноседмична обиколка из историята на България. Нужни са само желание и една седмица с нощувка в различен град.

Снимка: iStock

София

Преди да потеглим, нека разгледаме два обекта от различни епохи в столицата.

Посещавали ли сте Боянската църква? Най-старата ѝ част е издигната още през X век. В следващите 100 години около нея е изградено укрепление, а през ХІІІ век църквата е разширена по нареждане на севастократор Калоян. По-голямата част от 10-вековните стенописи са запазени и до днес. През 1979 г. е вписана като културен паметник в Списъка на ЮНЕСКО. Реставрирана е изцяло през 2006.

Снимка: iStock

Националната художествена галерия се намира в сградата на бившия княжески дворец. Княз Александър І Батенберг възлага на виенския архитект Виктор Румпелмайер да преустрои бившия турски конак, който се издига в централната част на София и на 26 декември 1882 дворецът е официално открит.

Снимка: iStock

Новият облик включва разнообразни архитектурни елементи в духа на модерната за времето смесица от неостилове. Така, разглеждайки постоянната експозиция в музея, вие се разхождате и из първия княжески дворец.

Ако започнем софийската обиколка сутринта, още в ранния следобед можем да стигнем до Карлово.

Родният град на Васил Левски е разгърнат в красивата природа на Стара Планина. Тук се намира музеят на Васил Левски, поместен в родната къща на Апостола. А паметникът му в центъра, между двете църкви тази година става на 120 години.

Любопитна е и най-старата постройка в Карлово – Куршум джамия, издигната през 1485 г. от Карлъзаде Али бей и наречена така заради оловния си покрив (kurşun на турски означава и куршум, и олово). Сградата, макар и нефункционираща вече, е обявена за паметник на културата.

А знаехте ли, че в Карлово е роден и Ботьо Петков, баща на Христо Ботев?

След освежаващ сън и закуска е време да поемем към Габрово.

Градът на хумора е и най-дългият град в България – простира се на 25 километра по поречието на река Янтра. Разбира се, в Габрово се намира „Дом на хумора“ с постоянни и гостуващи изложби на карикатуристи и изкуство, посветено на смеха.

Задължително е посещението в етнографски музей Етъра. В един малък квартал е пренесен битът на българина от доосвобожденска българия, със занаятчийници, водна мелница и търговски дюкяни – в автентични къщи в типичния за епохата архитектурен стил.

Снимка: iStock

След Габрово, ако още ви държи духът на стара България, може да се отбиете през Трявна, да се разходите в историческия център на града, да опитате кухнята в някоя красива старовремска механа, да се снимате пред автентичната часовникова кула и да продължите към Велико Търново.

Столицата на Второ Българско Царство (1185-1396) е и основен културен и образователен център през епохата. Първите селища на хълма Царевец пък датират отпреди 6 хиляди години. Пак там се е простирало и укрепено римско селище (ок. V век), преди първите българи да го заселят след VII век.

Велико Търново пази фрагменти на сгради от Втората Българска Държава. В старата част на града е запазена занаятчийската улица „Самоводска чаршия”, ханът на Хаджи Николи. Разходка из улица „Генерал Гурко” ще разкрие пред вас възрожденски и съвременни къщи, пръснати сред скални образувания. Любопитен е и „Стамболовият мост”, построен през 1893, който съчетава два железопътни тунела и пешеходна част, което го прави единствен по рода си у нас.

Снимка: iStock

Следващата спирка по маршрута ни е Сливен

Тук разходката ще е основно сред природни забележителности. Няма как да пропуснем парк „Сините камъни”, разположен в местността Карандила. Паркът изобилства от потоци, водопади, пещери и скали в причудливи форми със сив, до синьо-лилав цвят, откъдето идва и името му. В центъра на града са останките на Стария бряст – дърво, на около 1300 години, спомен от Великата българска гора, простирала се от Родопите до Черно море. За съжаление преди няколко години гнилостни процеси убиват дървото, но около него вече има прораснали фиданки. Въпреки това стволът му се пази.

Снимка: iStock

Заради хайдушкото движение в османско време, кипящо в Сливен, той е известен като „Градът на стоте войводи”. Тук е роден Хаджи Димитър, затова и в центъра на Сливен се извисява паметникът на Хаджи Димитър и сливенските възрожденциме. Отново в центъра е и старата часовникова кула, построена през 1808 г., служила и за пожарна наблюдателница на местните огнеборци.

Нощуваме в Сливен, преди да поемем към Бургас

Архитектурата на Бургас е предимно модерна, най-старите сгради в момента са от втората половина на XIX век. Устройството на града е такова, че превръща разходките по широките пешеходни търговски улици „Александровска” и „Богориди” в истинска наслада.

След отдих в красивата морска градина над „Бургаския мост” (само не питайте местните как наричат паметника над него), можете да разгледате Етнографския музей, намиращ се в запазената в автентичния си вид от 1873 г. къща на търговеца Димитър Бракалов.

Снимка: iStock

На тръгване наобратно следва отбивка през Стара Загора

Освен с красивия си парк Аязмото, градът е известен и с форума на античния римски град Августа Траяна, който е най-старият открит такъв в България.

Снимка: iStock

А в музея „Неолитни жилища“ може да се видят 2 жилища от новокаменната епоха. В Стара Загора е и Ески Джамия. Завършена през 1409, днес тя е Музей на религиите. При археологически разкопки в молитвения салон са разкрити паметници от различни епохи - езическо светилище от II век, култова яма от X век пр.н.е., култова яма от III–IV в., основи на християнска църква, от X в.

Последната ни спирка е Пловдив

Градът под тепетата е на над 8000 години, като животът в него е кипял винаги оттогава. Това го прави един от най-древните постоянно обитавани градове в света.

Богатото му историческо и културно наследство му печели и титлата Европейска столица на културата през 2019. Красотата на Античния театър, разположен между Джамбаз тепе и Таксим тепе и днес продължава да събира туристи.

Снимка: iStock

Ако си отдели един цял ден, човек може да разгледа и други антични забележителности като римския одеон, агората (римския форум), римския стадион, късноантична сграда „Ейрене“. Следва заслужена почивка и вкусна вечеря в някой от хубавите ресторанти на Пловдив.

На влизане в София е отлична идея да се отбиете и в парк „Врана”. Носещ духа на Европа от началото на миналия век, днес паркът е дом на стотици растителни видове. Там се издига и дворецът „Врана”, в който царското семейство е прекарвало по-голямата част от годината. Преди Освобождението там се е намирал чифликът на управителя на София Осман Паша.

Снимка: iStock

Една такава кратка екскурзия може да ви запознае с малък откъс от богатата памет на България. И една идея от нас – това пътуване може да се осъществи и с влак, като по този начин можете спокойно да се наслаждавате на великолепието на българската природа, докато си почивате с книга в ръка. Ценно време само за себе си, докато се запознавате с историята на България.

Снимка: iStock