Анализ на журналистите Владимир Йончев и Петьо Цеков

На изборите има ясен победител - ГЕРБ - и изцяло тяхна отговорност е да сглобят правителство. Дойде времето да се види тяхното политическо майсторство. Най-големият икономически ръст се повдигна по време на кабинета "Петков", тогава се живееше добре, коментира Владимир Йончев от Offnews в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Има два реалистични варианта за правителство - коалиция между ГЕРБ и ИТН с подкрепата на ДПС или правителство на малцинството на ГЕРБ, без знакови политически лица, което да бъде крепено за приемането на бюджета до септември. Коалиция с ГЕРБ ще бъде краят на ДБ. ГЕРБ, БСП и ДПС също са ясна коалиция, която свали работещото правителство на ПП", подчерта той. 

Какво ще се случи, ако Тръмп стане президент

Петьо Цеков от вестник "Сега" смята, че от известно време сме в ситуация, в която никой не иска да вземе властта. "Всеки в момента калкулира загубите си - те са не само имиджови, а всякакви. През последната година и нещо Борисов работеше в посока, че  е естествено ГЕРБ и десните да са в коалиция. Сега 75% от електората на ГЕРБ казва, че това е съвсем естествено. Около 40% от гласувалите за ПП-ДБ подкрепят такава коалиция. Ако се сформира конституционно мнозинство, ще бъде най-добре - всички партии без "Възраждане". Само една група хора от ПП спира коалиция с ГЕРБ, от ДБ са по-склонни на това", заяви той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.