В шест секции е имало проблем с машините

Външният министър Николай Милков отчете успешно провеждане на предсрочните избори в чужбина. Той обясни, че в 245 секции извън страната се е гласувало машинно. В шест от тях е възникнал проблем с устройствата. В четири от случаите става въпрос за технически неизправности, а в два - свършила лента за отпечатване.

Малко над 185 000 са българските граждани, упражнили правото си на глас извън страната. Милков посочи, че има ръст в сравнение с предходните избори, когато до урните са отишли над 177 000 души. Най-много гласоподаватели е имало в Турция - над 69 000, следвани от Великобритания - над 26 000, Германия - с 21 654, Испания - 11 518 и САЩ - 10 452. 

„За разлика предходни ситуации, в случая, от страна на ЦИК, беше създадена една по-добра организация на работата по приемането и обработването на протоколите. Това в течение на много години е било сериозен проблем”, отбеляза Милков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.