Какви са мотивите им

Над сто политици, интелектуалци и общественици настояха за съставяне на проевропейски кабинет в рамките на новоизбраното 49-о Народно събрание. В подписката участват много хора от СДС, певци, музиканти, сред които Васко Кръпката, Богдана Карадочева.

Един от тях е и Иван Сотиров - политически наблюдател и анализатор, бивш депутат. „Целият български народ, или поне хората от демократичната общност, които са с явна евро-атлантическа ориентация, искат да не се връща едно минало, с което се надявам, че сме скъсали безвъзвратно”, каза той в студиото на „Здравей, България”. По думите на Сотиров избирателите не са дали мандат на никого да управлява сам. „Когато си с 600 хиляди гласа, са ти дали мандат да седнеш, да се разбереш с другия и да търсиш решения на основните проблеми”, подчерта политическият анализатор.

Според него първите две формации, в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, трябва да се коалират. Това било и желанието на 2/3 от твърдите ядра на избирателите им. „Партиите трябва да поемат отговорност за политическото си участие в едно мнозинство, което управлява. Най-опасното е партиите да се скрият зад уж безпартийни експертни фигури”, коментира още Иван Сотиров.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.