Демонстранти атакуваха един от любимите ресторанти на Макрон

Нови сблъсъци с полицията и десетки арестувани по време на протестите в Париж вчера. Един от любимите ресторанти на Еманюел Макрон се превърна в цел на протестиращите в Париж. Бистро „Ротондата” беше подпалено от част от недоволните от пенсионната реформа.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Значително по-малко са били участниците в протестите вчера във Франция. Стачките и блокадите срещу новата пенсионна реформа продължават ежедневно. Но веднъж седмично организаторите обявяват общи действия. Вчера беше такава дата и демонстрации имаше в Париж, Марсилия, Лион и Бордо.

Митинги, стачки и демонстрации бяха организирани в редица градове. Организаторите се заканват, че няма да спрат протестите, докато правителството не спре новия закон за условията на пенсиониране.

 

Новата дата за национални протести е насрочена за 13-ти април – Ден преди официално Конституционния съвет в страната да валидира пенсионната реформа и се очаква, че няма да има проблеми в това отношение.

След бурния ден на протести вчера, тази сутрин повече от 200 демонстранти блокираха достъпа до емблематичния Мон Сен-Мишел. Туристите не можеха да стигнат до популярната атракция, която привлича повече от 2 милиона души годишно.

"Тази сутрин се събудих толкова ядосана и не съм изненадана, че днес има хора, които избухват в края на протестите. Може би това е целта? Да ни докарат до състояние, в което показваме лошо лице. Не съм от хулиганите в черно, медицинска сестра съм и харесвам работата си. Но не искам да работя до 64 години", каза Натали Легали, медицинска сестра в психиатрично отделение.

Седмици след като беше арестувана на протест в Париж, 23-годишната студентка по политология Луиз отново излезе на улицата за да демонстрира недоволството си срещу пенсионната реформа на Макрон.

"Гониха ни с мотори. Много ме беше страх и тръгнахме да бягаме. Арестуваха ни и ни удряха с палки. Едва сега синините ми изчезнаха - след три седмици", каза тя.

Според ново проучване, повече от половината французи смятат, че свободите им са били ограничени, откакто Еманюел Макрон дойде на власт. „Гняв“, „отвращение“ и „неразбиране“ са първите емоции, с които гражданите асоциират личността на френския президент.

Демонстранти прекъснаха частично достъпа до зони от парижкото летище „Шарл де Гол”. В различни райони на столицата бяха блокирани улици. Нанесени са щети на магазини в Лион, а в Нант полицията е използвала сълзотворен газ. 

Правителството във Франция обаче не дава индикации да отстъпи от спорната реформа, коментират местни медии. По данни на вътрешното министерство половин милион души са протестирали срещу пенсионната реформа. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.