Коментар на Зорница Трифонова от Асоциация "Родители" и Антоанета Василева от Център за безопасен интернет

Вълна от съпричасност за момчето, заснето в унизителния клип с Чеченеца, Тошо Куката и Емили Тротинетката. Прокуратурата ще поиска днес съдът да наложи най-тежката мярка „задържане под стража” на тримата задържани. Срещу тях беше повдигнато обвинение за хулиганство.

Според Зорница Трифонова от Асоциация "Родители" всяко едно дете трябва да бъде уважавано. "Никой не бива да бъде използван, за да се трупат последователи, известност или за личен интерес от хора без морални ценности. Учителите и родителите биха могли да говорят с децата за случилото се.  Да обсъдят с тях как се чувстват и как я възприемат. Освен това как всеки един влияе със своето поведение на останалите, как децата могат да се намесят, ако нещо не им харесва. Насилието много често е в начина, по който се отнасяме един към друг и по който говорим", подчерта тя.

Адвокатът на момчето от скандалния клип: Оказано му е психологическо насилие

Антоанета Василева от Център за безопасен интернет смята, че инфлуенсърите се оказват много важни за формирането на мнението и възгледите на децата. "Доста некачествени хора става инфлуенсъри. Грозен пример е заснетото клипче, обиколило интернет. Радвам се, че има остра реакция в обществото, но е тъжно, че никой в мола не е реагирал. Наблюдаваме намалено чувство за емпатия и съпричастност. Това е видео с вредно съдържание, което може да бъде класифицирано като онлайн престъпление. В голяма степен хората се чувстват безнаказани в онлайн пространството. По-бърза процедура в подкрепа на ГДБОП ще се отрази добре на усещането за справедливост", заяви тя. 

По думите ѝ е важно да се проведе разговор между дете и родител и родителят ясно да покаже границите. "Вредното съдържание може да се докладва и го сваляме от половин до два часа. Много е важно целия казус да бъде изговорен през образователната система. Всеки класен тази и следващата седмица в час на класа трябва да разговаря по тази тема. Редно ли е да снимаш някого без негово съгласие и да го разпространяваш? Редно ли е да осмиваш, тормозиш и унижаваш някого? Онлайн те виждат десетки хиляди, може и милиони. Хората правят много пари от видеата, но е много важно къде е моралната и принципната граница на това какво формираме в децата си", коментира Василева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.