Натали дьо Гол с разказ за дядо си, идеалите му и своя собствен живот

Натали де Гол е внучка на легендарния политик, генерал и президент на Франция в периода 1959-1969 г. Шарл де Гол. Тя започва кариерата си като банкер в сферата на пазара на дългови капитали в Лондон. Съосновател е на няколко европейски и международни начинания, по-специално - в областта на възобновяемата енергия и технологиите. Съосновател е и на глобална консултантска компания за устойчиво управление. В рубриката "Тук и сега" еклузивно за зрителите на NOVA говори внучката на Шарл дьо Гол - Натали дьо Гол.

Госпожо дьо Гол, дядо Ви е легендарна фигура, политик, генерал и президент на Франция в периода между 1959 и 1969 г. Какво знаете за него, което никой от нас не знае?

- За съжаление не съм била родена, докато той е бил жив – родена съм през 80-те. Но цялото семейство ми е казвало, че е бил много семеен човек. За вас може да е тази фигура на генерал, на военен, но със семейството и децата си е бил изключително мил и сърдечен. Бил е религиозен човек.

Дъщерята на Робърт Кенеди: Когато застреляха баща ми, се молех на Бог за убиеца му (ВИДЕО)

Как искате той да бъде запомнен?

- Мисля, че за Франция е бил много важна фигура. Той създава нашата Конституция и в общи линии - всичко, което имаме сега. Има голям дебат в момента за ядрената енергия, например, заради Украйна, газа и енергийната ситуация. А ние имаме силна ядрена енергетика, благодарение на него. Водим разговори със Съвета за сигурност, където участваме, благодарение на дядо ми. За Франция той наистина е създател на света, в който живеем в момента. За Европа мисля също имаше този идеал на обединена Европа, обединени народи, със своите култури и дух. Мечтаел е европейците да работят заедно.

Какво би казал сега за света, в който живеем?

- Не знам… Той почива преди 52 години, вече 53. През 60-те и началото на 70-те все още е имало Студена война – Русия и САЩ. А сега живеем в многополюсен свят – САЩ, Европа, Африка, Китай. Светът много се е променил. Мисля, че той е очаквал този многополюсен аспект, защото е първият лидер на западна държава, признала Китай. Ясно е знаел, че Китай ще стане суперсила, може би и водеща до няколко години. Но мисля, че би бил изненадан от войната в Европа. Трудно е да се каже. 

Смятате ли, че известното му изказване за Европа от Атлантика до Урал е възможно в днешно време, след всичко, на което ставаме свидетели?

- Мисля, че трябва да се прави разлика. Той се бори с нацисти, с Германия, но всъщност е говорел немски и е бил голям почитател на германските култура, философи, литература, на германския ум. Трябва да се прави разлика между хората, културата, страната, която съществува от векове, и настоящия режим. Той се е възхищавал на германското, но се е бил срещу Хитлер и нацистите. Смятам, че още е истина, че Европа може да бъде от Атлантика до Урал, заради съзнанието, културата, ценностите на хората. Но очевидно, що се касае до режими, при настоящия не е възможно. При Кубинската криза той е на страната на американците, а не на Съветския съюз, защото е действал спрямо убежденията си. Но да, за народа – руските култура, литература, философи, това не се променя. Режимът е друг въпрос…

Ако беше жив днес, смятате ли, че би изтеглил Франция от НАТО?

- Мисля, че тогава го е направил, защото е бил обсебен от идеята Франция да е силна и независима. Но пак казвам - светът е бил различен, разделен на двата полюса – Съветски съюз и САЩ. Сега сме изправени пред огромни кризи. Толкова много проблеми имаме, че е трудно да се справяш сам. Според мен е логично да бъдем част от НАТО предвид ситуацията в света в момента.

ЕКСКЛУЗИВНО: Кайлаш Сатяртхи – нобеловият лауреат, спасил хиляди деца от робство (ВИДЕО)

Какво е да живеете с фамилията Дьо Гол?

- Вярвате или не, някои хора ме питат: „А, Вие сте Дьо Гол, като летището ли?“ Отговарям: „Точно, кръстена съм на летището!“ Но всеки ден хора споделят с мен колко много е значел дядо ми за тях, дори когато пътувам – понеже той е пътувал много и е бил близък до хората. Много се гордея и се радвам, когато мога да разговарям с хора като Вас и хора от Вашата страна. Много бих се радвала да мога да посетя България някой ден.

Добре дошли сте по всяко време в България! Професионалният Ви път е изключително дълъг – съосновател сте на редица европейски и международни проекти, особено в сферата на възобновяемата енергия и технологии. Съосновател сте и на консултантска компания за устойчиво управление. Бихте ли ни разказали повече за постиженията Ви?

- Благодаря Ви! Започнах кариерата си като банкер, в сферата на финансите. Преди 10 години живеех в Обединените арабски емирства, в Дубай и Абу Даби и получих възможност да стана предприемач. Винаги съм искала да развивам собствен бизнес, да си бъда сам шеф. Имах късмета да се срещна с правилните бизнес партньори и пожънах успехи. Продадох няколко компании, създадох нови. Сега се съсредоточавам предимно върху инвестиции във възобновяема енергия, особено биопластмаса и зелена енергия, както и технологии. Интересувам се от новите технологии като метавселена, блокчейн. Това са две сфери, върху които се съсредоточавам.

Впечатляващо! Коя е най-голямата Ви битка и кауза към момента?

- Може би ще се повторя, но трябва да кажа изменението на климата. Говорим за деца, за семейства. След 30-40 години ще бъде трудно да се живее в Субсахарска Африка, ще бъде много горещо и в Европа, така че трябва да действаме буквално веднага. Инвестирането в зелена енергия е много интересно за анализиране, но крайната цел е да се направи нещо конкретно в опит да се предотврати случващото се - тази огромна криза, пред която, за съжаление, сме изправени.

Виктор Юшченко ексклузивно пред NOVA: Путин е продукт на КГБ - евтин и с ограничен морал

Госпожо дьо Гол, кое е най-голямото чудо в живота Ви?

- Любовта! Истина е, любов към съпруга ми, семейството ми, приятелите ми. Водим забързан живот, ръководим компании, много работим, много пътуваме. Но в крайна сметка, когато минат годините... Сега съм малко по-възрастна и се гордея с постигнатото в професионален план, а и изобщо. Но семейството и приятелите са най-важното. Наистина, любовта е голямото чудо.

Много Ви благодаря, за мен беше чест да разговаряме!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.