Заплахи към шофьори, които преди седмици застанаха пред камерата на NOVA

Разследването как пътни полицаи пишат неистини в актове на шофьори продължава. Преди седмици зрителите видяха как шофьори се оплакват, че има разминаване между показанията на полицаи и записи от патрулни автомобили. След излъчването на материала, десетки шофьори сигнализираха за подобни проблеми.

Разследващият журналист Васил Иванов и операторът Георги Найденов отново тръгват по следите на сигналите и проверяват документи, показания и видеозаписи, които регистрират действията на полицаите. Оказва се, че записи показват и как моторист е съборен при опит да бъде спрян за проверка.

"Темата на NOVA": Има ли неверни обстоятелства в някои от актовете на КАТ

Моторът изхвърча в тревната площ и се блъска в дърво. Шофьорът оцелява по чудо. По-късно е глобен от съда с 2000 лв. за това, че е карал без книжка. Инцидентът обаче не е разследван, защото цялата информация за него постъпва от написаното от полицаите Петко Петков и Валери Вълчев - тези от патрулката, която блъска мотора. Те съставят на моториста два акта - за две произшествия по време на преследването.

Какво сполетя потърпевшите шофьори, които преди седмици застанаха пред камерата на NOVA? „След излъчването на разследването започнах да получавам заплахи от полицаи. Заплашван съм от началник на група в КАТ - Шумен Мирослав Василев. Заплашват ме, че съм щял да вляза във варненския затвор”, обясни Билан Янков.

Екипът на NOVA също видя заплахите в социалните мрежи. Те са от профила на Мирослав Василев - началник на група в КАТ - Шумен. В публикацията той критикува ръководството на Областната дирекция на МВР за „страхливото мълчание”. Постът му продължава с нецензурни изрази и вулгарни обиди и заплахи към говорилите пред NOVA. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.