Това обявиха от президентската институция

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 49-о Народно събрание на 12 април 2023 г. от 10.00 часа. Държавният глава подписа днес указа на основание чл. 75 от Конституцията.

На 10-ия ден след изборите и на Велика сряда новите 240 ще положат клетва. За разлика от преди няколко месеца, този път президентът форсира процедурата. „Президентът беше пределно ясен, когато обяви, че ще свика парламента бързо след като станат ясни имената на народните представители и това е логично, защото няма много време за губене от една страна, а от друга - миналият път беше обвиняван, че забавил процеса”, коментира служебният правосъден министър Крум Зарков. Така топката от президентството ще отиде отново към парламента.

Новия парламент го чакат много задачи за решаване. Първата по важност – депутатите да изберат председател на Народното събрание. Миналият път това се случи след 3 дни скандали и компромис, с който за председател беше избран Вежди Рашидов. Отново в парламента трябва да бъде внесено антикорупционното законодателство и промените в Наказателния кодекс, свързани с механизма за контрол на главния прокурор. На дневен ред остават и въпросите, свързани с приемането ни в Шенген и еврозоната.

По процедура следва държавният глава да покани на консултации парламентарно представените партии. След това Румен Радев трябва да връчи първия проучвателен мандат на коалицията ГЕРБ-СДС. Преди дни ПП-ДБ категорично отказаха да влязат в коалиция с ГЕРБ-СДС. Според анализатори е възможно да имаме експертно правителство.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.