"За последните години поне 10 пъти съм канил Пендаровски да посети България", посочи от своя страна българският президент

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че през последните две години няма нито един конструктивен разговор с българския си колега Румен Радев. Това е и причината Пендаровски да не планира нови опити за диалог с българския държавен глава. Македонският президент коментира и политиката на България за блокиране на Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз. Според него, действията на българските политици нямат аналог в исторически план, както и "провокациите" от страна на София.

В интервю за телевизия „Сител” президентът на Северна Македония Стево Пендаровски открехна завесата накъде вървят отношенията между София и Скопие, месеци след като България отпуши пътя на съседите към Брюксел.

Милков: От вдигането на ветото пред РС Македония, те нямат и една стъпка към ЕС

„Можем да действаме, срещи, кафе напитки и така нататък. Но не! За последните две години нямам нито един конструктивен разговор с Радев”, заяви президентът на РСМ Стево Пендаровски.

Той описа ситуацията като танго. Коментарът му идва в момент, когато управляващите готвят промени в Конституцията, където място трябва да намерят и българите като малцинство. „За тангото трябват двама. Не говоря лично. Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас и изтъкна аргументи за нашата блокада на Европейския съюз, което е безпрецедентно в историята на ЕС”.


За спокойствие призова пък служебният външен министър Никой Милков, който до дни заминава за Брюксел като новия постоянен представител на България в НАТО. „Това изостряне на напрежението работи във вреда за това, което те трябва да направят. Дали съзнателно се опитват да вдигнат напрежението – не знам”, подчерта служебният министър на външните работи.

Опозиционни партии в Северна Македония няма да участват в работната група за конституционни промени

Дипломат №1 обаче отчете, че действията на Скопие не водят до резултати.  „Откакто беше прието т.нар. европейско предложение не виждаме една стъпка, която да е направена в посока на неговото изпълнение, нито учебниците, нито нищо”.

За да бъде променена македонската конституция е необходимо две-трети мнозинство, каквото управляващите нямат в парламента.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че за последните години поне 10 пъти  е канил Пендаровски да посети България.

„Единственото посещение беше в масовката при откриването на интерконектора на 1 октомври. С мое съдействие пред Фон дер Лайен Северна Македония получи финансова помощ  от ЕС за закупуване на електричество. Разбирам болката на президента на Северна Македония, че аз бях човекът, който преди 2 години постави за първи път пред европейските колеги и европейските институции, проблемът за правата на македонските българи. Аз успях да работя с всички европейски институции, така че вписването на македонските българи да стане задължително условие за начало на преговорите”, подчерта Радев.

И допълни: „Надявам се Пендаровски да осъзнае, че това е в помощ на неговата страна, за да скъса с идологемите на тоталитарното минало и да поеме към демократизиране на страната”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.