Законопроектът вече бе гласуван в парламента

Пореден четвъртък на протести във Франция. Стотици хиляди ще излязат днес отново в Париж и големите градове на страната, за да протестират срещу пенсионната реформа. Законопроектът, който повишава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, е вече гласуван във френския парламент.

След като преди седмица атакуваха френския клон на американска финансова корпорация, днес недоволните не пощадиха централата на гиганта за луксозни стоки Луи Вюитон. Тръгвайки от Лионската гара в Париж, повече от 400 стачкуващи превзеха метрото и окупираха района около централата, която е близо до Шанз Елизе. Демонстрантите настояват правителството да обложи богатите с повече данъци, вместо да увеличава възрастта за пенсиониране.

Сметосъбирачите в Париж подновяват стачката си

„Милиони хора протестират. Девет от десет служители са против тази реформа. Президентът трябва да го разбере. Надяваме се, че можем да разчитаме на Конституционния съвет, който да предаде това послание и да оттегли реформата. Не е моментът, брутално е и несправедливо”, споделя един от протестиращите Сесил Дюфло.

 

 

Предстои утре да се произнесе и Конституционният съвет за законността на реформата. Профсъюзите призоваха за масова демонстрация. „След три месеца на мобилизация ще излъжа ако кажа, че няма умора. Уморени сме, но мобилизацията е като маратон. Най-трудни са последните километри. И дори да трябва да завършим последните километри на колене, ще стигнем до края, ще пресечем финалната линия за победата”, категорична е Фабиен Вилдю.

Ако Съветът даде одобрението си, правителството ще може да обнародва закона с надеждата това да сложи край на протестите, превърнали се в сцена на безредици и насилие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.