През целия ден имаше нарушения на трафика

Над милион и половина демонстранти са излезли по улиците на Франция днес, съобщават местните медии.

В петък Конституционният съвет ще се произнесе по спорната пенсионна реформа. Въпреки това стотици хиляди парижани демонстрираха недоволството си. През целия ден имаше нарушения на трафика, след като служители на транспортния сектор отказаха да работят.

„Милиони хора излязоха по улиците, няма причина да не се вслушат в това, което имат да кажат. Ние не искаме да работим до 64-годишна възраст. Има и други възможности за финансиране, ако наистина има дефицит на пенсионната система”, казва Кати Брошар, която е учител в Париж.

След сериозни сблъсъци между полицаи и протестиращи, силите на реда използваха сълзотворен газ и оръдия с вода срещу тълпите. Кадри, публикувани в социалните мрежи, показват, че някои квартали във френската столица са почти изцяло покрити в стъкла. Това се случи, след като демонстрантите нахлуха в сградата на популярен магазин за мода, по-късно опитаха да влязат и в сградата на банка, но безуспешно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.