Това сочи справката на Държавната комисия по стокови борси и тържища

В дните преди Великден - по-скъпи зеленчуци, но и лек спад в цените на месото и сиренето. Това показва справката на Държавната комисия по стокови борси и тържища.  Най-осезаем е скокът при доматите на едро, където килограм се продава за 3,90 лв. или повишение с над 24 на сто. При зелето ръстът е с 20 на сто и вече достига 1,25 лв. за килограм. А Краставиците са поскъпнали с малко над 4 процента. Така те преминават сумата от 4 лв. за килограм. Брашно тип „500” също повишава цената си с малко над 4 на сто и вече се продава за лев и 40 за килограм. Скок макар и с малко има и при кашкавала. Междувременно най-много са поевтинели ябълките - малко над 12%.

Минимално - с по малко от процент - е спадът при кравето сирене и то се търгува за малко над 11 лв. за килограм на едро. Почти неосезаем е и спадът при пилешкото месо, което се продава за около 6 лв. на килограм. Олиото и оризът са сред другите стоки с цени надолу.

Обикаляйки пазара, потребителят Димитър забелязва, че върху етикетите на част от продуктите цените наистина са поевтиняли. 

„Усеща се, но много малко, особено в големите вериги още няма намаляване”, споделя мъжът.
Тази година бюджетът на Димитър за великденската трапеза е по-голям от миналата - без да е решил да купува повече неща.

„Миналата година този пазар ми струваше към 300 лв., сега е 400 лв.”, споделя той.
Търговците също признават, че макар и с лек спад в цените на тържищата, на сергията продуктите остават скъпи за клиентите.

И ако на едро в момента килограм домати от борсите може да се намери за 3,90 лв., то виждаме, че на сергиите на пазарите цената отива на 5 лв. и нагоре за килограм.

Същото е и при краставиците. От 4лв. на едро за килограм, на дребно цените са между 5 и 6 лв. Най-малка е надценката при картофите, които на пазара се предлагат само с 10-20 стотинки на килограм повече в сравнение с борсите. Експерти очакват този Великден да се отрази сериозно върху джоба на потребителите.

„Сравнение с миналата година хората ще изхарчат вероятно над 50% повече. Но това е инфлацията и нищо не можем да направим”, обясни Богомил Николов.

За да избегнем капаните на нелоялните търговски практики, съветът е да не пазаруваме в последния момент.

„В последния момент пазаруващите бързат и има търговци, които се възползват”, каза той.
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.