Извикана е линейка в затвора, но няма информация за здравето му

Алексей Навални, най-известният руски опозиционен политик, който сега е в затвора, изпитва силни болки в стомаха. Те може да са резултат от бавнодействаща отрова, заяви днес негов близък съюзник, съобщи британският вестник „Гардиън”, цитиран от БГНЕС.

По думите на Руслан Шаведдинов миналата седмица е била извикана линейка в строго охраняваната наказателна колония IK-6 в Мелехово, на около 250 км източно от Москва, където е задържан Навални.

"Положението му е критично, всички сме много загрижени", каза Шаведдинов в телефонно интервю за британския ежедневник. "Разбираме, че положението трябва да е било много лошо, щом е била извикана линейка", каза той и добави, че затворническите власти са отказали Навални да бъде приет в болница.

След пристигането на линейката не е имало актуална информация за здравословното състояние на Навални, каза Шаведдинов, защото "затворническите власти правят всичко възможно да го изолират".

Навални общува с външния свят чрез своите адвокати.

46-годишният Навални излежава присъди от общо 11 години и половина по обвинения, между които в измама и неуважение към съда, които според правозащитни организации са измислени, за да му се запуши устата.

Навални страда от неизвестно заболяване, подозират бавно отравяне

Опасенията за здравето на Навални се засилиха през последните месеци и доведоха до  петиция по-рано тази година от група руски депутати и лекари, които използваха пълните си имена, за да поискат той да получи по-добри медицински грижи. Подобна петиция е прецедент, защото подписалите я, рискуват да бъдат преследвани за изразяване на несъгласие.

Шаведдинов заяви, че екипът му вече вярва, че Навални е тровен системно. "Нашата теория е, че го убиват постепенно, използвайки бавнодействаща отрова, която се прилага чрез храната", каза той. "Може да звучи като параноя, но след отравянето с „Новичок“ изглежда напълно правдоподобно. Той отслабна с 8 кг за две седмици, това не се е случвало досега, а лекарите не му казват защо изпитва толкова силни болки", казва Шаведдинов.

Навални беше отровен с „Новичок“ - нервнопаралитично вещество съветско производство - по време на пътуване до Сибир през 2020 г. Той получи лечение в Берлин и обвини Владимир Путин, че стои зад атаката.

Запитан за твърденията, че Навални може би е тровен бавно, говорителят на Путин, Дмитрий Песков, заяви, че Кремъл не следи здравословното му състояние и че това е въпрос на федералната пенитенциарна служба.

Навални: Христо Грозев е истинската звезда на филма

Шаведдинов заяви, че затворническите власти се опитват да "пречупят" Навални, като непрекъснато го поставят в штрафной изолатор (шизо) или наказателна килия за незначителни нарушения на правилата на затвора или без да дават каквито и да било обяснения.

"От август насам Навални прекарва по-голямата част от времето си в наказателна килия", казва Шаведдинов. "В шизото не можеш да спиш добре, нямаш достъп до затворническата хранителна лавка и е трудно да пишеш и четеш писма заради лошото осветление", добави той.

Мари Стрътърс, директор на международната организация „Амнести Интернешънъл” за Източна Европа и Централна Европа, заяви: "Руските затворнически власти използват жестоките методи, които усъвършенстват от години, за да се опитат да сломят духа на Алексей Навални, като направят съществуването му в наказателната колония непоносимо, унизително и нечовешко.".

Съюзниците поддържат канал в Twitter и Instagram, в който се публикува комуникацията на Навални чрез неговите адвокати. Последната публикация на Навални в социалните мрежи, публикувана в четвъртък, призовава властите на Грузия да освободят бившия президент Михаил Саакашвили от затвора за лечение.

Христо Грозев за снимките на „Навални”: Трябваше да се борим с постоянно следене (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.