Журналистът говори с Десислава Банова-Плевнелиева

На Велика събота Десислава Банова-Плевнелиева ни среща с журналиста, пътешественик и приключенец Георги Милков, който скоро отпразнува своя 50-годишен юбилей.

Той я посрещна в редакцията на вестник „24 часа”, където работи вече 29 години. Помни първия път, когато е прекрачил прага.

„Беше лятото на 1994 г. – една сама по себе си изключително интересна и динамична година, затова съм я запомнил”, споделя Георги Милков.

„Всички си спомнят лятото на 1994 г. заради футболното първенство в САЩ, когато българският национален отбор постигна невиждани успехи. Имаше енергия, каквато не съм виждал скоро, да обединява нацията. Усещаше се по улиците. И по света се случваха невероятни неща – Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка, Елцин изтегли руските войски от Германия, Ясер Арафат, Шимон Перес и Ицхак Рабин получиха нобелова награда за мир. Тази година е емблематична за целия ни живот. А за мен – аз престъпих прага на редакцията и исках да пиша за всичко това по възможност на първа страница”, разказва Милков.

Първата новина, която отразил, била от парашутни скокове на летището в Божурище.

„Толкова всеотдайно подходих, че поисках и аз да скоча”, разказва журналистът. Не му позволили обаче.

Ентусиазиран, той вярвал, че е направил невероятен репортаж. На следващия ден във вестника имало само една снимка и краткото обяснение под нея. Това обаче не го отказва, а го амбицира още повече.

„Да видиш всичките си усилия сведени до едно изречение, може да е отказващо. Но в моя случай ме научи да извличам най-интересното, така че и и най-дългата история да може да бъде сведена до едно изречение”, разказва Георги Милков.

Така вижда и бъдещето на журналистиката – една снимка с текст.

„Меме както му викаме”, казва Милков.

Какво е да инвестираш вече половин век в спомени, да си бил пленник в Афганистан, да си се срещал с Путин, Кадафи, Шимон Перес –вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.