За вярата - говори българката Виолета

Във Франция живеят повече от половин милион православни християни, сред тях и много българи. И докато французите отбелязаха католическия Великден миналата седмица, с много шоколад, тази неделя е ред на агнешкото и боядисаните яйца.

Едно от най-красивите религиозни здания на Лазурния бряг - Гръцката православна църква в Ница, която през деня ще се изпълни със стотици християни, дошли да почетат Христовото възкресение.

Макар далеч от родина, близки и роднини, в дни като този вярата е пътеводната светлина, която дава надежда, смисъл и отнема усещането за самота. Точно това споделя Виолета, която повече от 20 години живее във Франция и която посрещна екипа на NOVA в дома си за Великден.

Виолета пече агнешко по френска рецепта. През това време говори за любовта към Бога и самотата. В търсене на щастието и по добри възможности, Виолета тръгва за Франция преди 20 години. Със себе си от България взима вярата.

„Беше особено труден момент от живота ми когато пристигнах тук. Чувствах се сама, доста понякога. И направих вярата, която си донесох от България, още по-голяма. Започнах да постя тук, във Франция. Не бях постила никога в България. Това много ми помогна да не се чувствам сама”, разказва Виолета.

„Вярата беше голямото лекарство и до ден днешен е. Тя много ми помогна да се справям с всичко, да вярвам в себе си, да вярвам, че всичко е възможно”, споделя Виолета.

С поста открива смирението и .... компанията.

„Не бях сама. Моето семейство. Нещо от семейството ми е с мен всеки ден в сърцето ми”, казва Виолета.

В дома на Виолета силата на вярата е пропорционално разпределена. Честват се и католическия и православния Великден.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.