Вижте подробности за процедурата

Съгласие по политики между първите две коалиции дава хоризонт за работа на новия 49-и парламент, дори да не се намери подкрепа за правителство.

След като стана ясно, че президентът този път не дава заявка за забавяне на процедурите, политическите стъпки се забавиха заради обстоятелствата - от една страна заради блокирания избор на председател, от друга - заради почивката за Великден. Така рекордно дългото първо заседание от 48-ия парламент вече е засенчено от още по-дълго първо заседание - на 49-ото Народно събрание.

Народните представители нямат ограничение за това колко време часовникът може да бъде спрян. Но след избора на председател, сроковете вече ще са в ръцете на държавния глава. Първа стъпка - Президентът кани на консултации парламентарните групи. Но те трябва да бъдат представени от избрания за председател. Колко време ще бъдат консултациите решава държавният глава, освен това може да направи втори и трети кръг.

Сигурни срокове идват след връчването на първия мандат - 7 дни, в които номинираният за премиер от най-голямата група предлага структурата и състава на кабинет. Ако няма успех, може отново да има консултации или директно президентът да премине към втори проучвателен мандат, който отива при втората по големина партия.

Ако и вторият опит е неуспешен то тогава държавния глава в 7 дневен срок трябва да определи на коя партия ще даде третия. Ако и тук имаме неуспех, то най-близката възможна дата за избори е в края на юли.

“Водещата роля, след като бъдат формирани парламентарните групи, е в ръцете на президента. Но другият фактор са парламентарните групи. Или ще има някаква форма на синхрон, или парламентарните групи ще бавят избора на председател, за да може в началото на лятото да е разпускането и изборите да са наесен”, заяви доц.Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.