От ПП-ДБ се очаква да представят своя номинация за председател на Комисията по правни въпроси, подчерта тя

Двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се обединили около кандидатурата на Росен Желязков за председател на НС. От ПП-ДБ се очаква да представят своя кандидатура за председател на Комисията по правни въпроси. Това заяви  Десислава Атанасова от ГЕРБ след приключване на политическите преговори между двете най-големи коалиции в парламента.

Възелът за избор на председател беше разплетен след като двете коалиции успяха да се разберат и за законодателната програма на 49-ия парламент.В нея са включени проектозаконите внесени от МС по Плана за възстановяване и устойчивост, тези свързани с приемането на България в еврозоната и Шенген. Също и правосъдната реформа.

"След няколкодневни разговори двете коалиции имаме изработена обща законодателна програма  за работата на 49-ото НС. Тя включва важните проектозакони, които – освен внесените от МС, ние заедно също ще изработим и ще станат част от общитени приоритети", подчерта Атанасова.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават

"Изборът на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси се договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие, че парламентът работи повече от три месеца. Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, и който няма как да бъде скрепен с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в 49-ото НС”, допълни тя.  

„Очакваме в сряда да бъде избран председател на НС, така че то да може да стартира редовна работа. Ще бъде предложен списъкът със законопроекти, който изготвихме, като програма на тази сесия на парламента. И, ако той работи успешно – след 3 месеца ще има възможност за ротация на председателя на НС и на Комисията по правни въпроси. В това отношение нямаше разногласия”, заяви от своя страна академик Николай Денков.

Той обаче беше категоричен, че е била обсъждана само законодателната програма, а не сформиране на кабинет. „Ние нямаме мандат за кабинет и сформирането на правителство е обект на разговори между лидерите на партиите, а не на ниво работни групи”, категоричен бе той.

В сряда в 10 часа трябва да бъде гласувана номинацията на Росен Желязков за председател на 49-ия парламент. 

Първи коментар от президенството, минути след като стана ясно какво са се договорили ГЕРБ - СДС с ПП-ДБ. От институцията са категорични - ще спазят конституционните срокове за старт на консултациите за връчване на мандат.

"Предполагам, че юристите ще кажат по-добре дали това е конституционно съобразно, дали е възможна ротация при смяната на председателя на Народното събрание. Преди празниците чух едно сравнение с Европейския парламент и доста се посмях на това, което чух. Защото там ротацията се извършва при много строги правила между двете най-големи политически сили, които европейските граждани са определили с ясно определен мандат и с ясно определено какво ще стане след първите две години и половин. Вече толкова много изстрадахме след пет пъти избори, че най-вероятно хората ще преглътнат и джентълменското споразумение. Силно се надявам това Народно събрание да не е служебно, както е служебно и правителството", подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.