Той е кандидатът на ГЕРБ-СДС

Депутатите избраха кандидата на ГЕРБ-СДС за председател на парламента. Народните представители се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Той беше избран с общо 136 гласа "за" - 67 на депутати от ГЕРБ-СДС и 58 - от ПП-ДБ и 11 от ИТН. Нямаше народни представители, които да гласуват против предложението, но парламентарните групи на БСП, ДПС и "Възраждане" се въздържаха.

 

„Парламентарната традиция изисква да се кажат думи  с тържествен характер. Мисля, че обаче не е моментът за тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността, която имаме. Обществото очаква сигурност, справедливост и стабилност. Тези очаквания са предпоставка ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на сградата  - да създаваме съдържание, и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция. Благодаря на всеки един от вас, и специално на председателя Минчев и на председателя Рашидов за това, че водеха 47-ото и 48-ото НС с достойнство и мъдрост”, каза от трибуната на парламента новия председател на НС.

Народното събрание ще има шест заместник-председатели – по един от всяка парламентарно представена партия. За ГЕРБ-СДС това ще е Росица Кирова; за ПП-ДБ – Никола Минчев; за „Възраждане” – Цончо Ганев; за ДПС – Фелиз Хюсменова; за БСП – Кристиан Вигенин и за ИТН – проф. Андрей Чорбанов.

Припомняме, че във вторник работни групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се срещнаха за трети път. На преговорите двете най-големи коалиции в парламента се договориха за избора на председател и изготвиха обща законодателната програма.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.