Голяма част от експулсираните руски дипломати са се занимавали с такава дейност

Международно разследване установи, че руските служби шпионират с множество антени върху посолствата си в Европа. Сградата в София не прави изключение. Международният редактор на NOVA Любомир Бояджиев коментира темата в студиото на „Здравей, България”.

Разследването е проведено в десетки страни. Според него на 30 сгради на руски посолства в Европа има 189 антени, които не се използват за граждански цели, а за шпионаж. Посочва се, че освен държавни тайни и политици, Русия следи и обикновени граждани, които заявяват проукраинска позиция.

Журналистите, взели участие в разследването, твърдят, че с антените се установяват чрез уникалните за всеки телефон IMEI номера участниците в събития, които са в подкрепа на Украйна. Оказва се, че голяма част от експулсираните руски дипломати са се занимавали именно с такава дейност и са били специализирани в компютърните системи.

Друга тема, за която се заговори, е използването на камери с лицево разпознаване в Русия. В Москва те разпознават мъже, годни за наборна служба, на възраст между 18 и 27 години. След това технологията се свързва с база данни, което позволява по-лесното проследяване на наборниците.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.