След Полша и Унгария и България въвежда забрана за внос на украинско зърно и слънчоглед

След Полша и Унгария и България въвежда забрана за внос на украинско зърно и слънчоглед. Ограничението е за шест месеца и е за пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти. Ще се реализира ли така българската продукция, навременна ли е мярката на България и не можеше ли по-рано това да се случи?

Министерството на земеделието ще предложи временна забрана на вноса на повече от 30 продукта от Украйна

Жечко Андрейски, председател на зърнопроизводителите във Видинско, смята, че добре, че ще има спиране на безконтролния внос на земеделска продукция у нас. "Правителството предприеха единствния правилен ход в наша защита. Сега трябва да се намери реализация на зърното, което е над 4 млн. тона - слънчоглед и пшеница. Осигуряване на пазари на зърното и компенсации за загубите са следващите стъпки. 400-500 млн. са загубите от нереализираната продукция", заяви той.

Александър Александров от Димово споделя, че има непродадени над 500 тона царевица, над 2000 тона пшеница и около 1000 тона слънчоглед. "Жалко е, че стигнахме дотук, процесът започна преди много години с останалите отрасли в селското стопанство - безконтролният внос на плодове и зеленчуци доведе до масови фалити", посочи той.

Петър Пешев е земеделец от Врачанско и заявява, че от септември Европа е била предупреждава, че има проблем, но по-добре късно, отколкото никога да се вземат мерки. "В момента в Украйна се ползват 200 активни вещества, които са забранени в ЕС", обясни той.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.