Това заяви от пленарната трибуна председателят на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от парламентарната трибуна към коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които постигнаха споразумение заедно да изберат председател на Народното събрание. „Намерихте начин за заобиколите Конституцията. Това е пореден удар върху авторитета на институцията Народно събрание”, заяви Нинова.

Тя припомни думи на народни представители, които са критикували решението на БСП в 48-ото НС да подкрепи Вежди Рашидов за председател на парламента. „Един представител на ПП-ДБ, който напусна групата на БСП и сега е депутат при вас, каза: „По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ”. Друг представител от групата на ГЕРБ каза: „По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя „Продължавам Промяната”. Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И сега изведнъж – джентълменско споразумение. Какво е това, колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка”, каза лидерът на БСП.

„Вие дойдохте на крилете на протеста, оглавихте го, употребихте го и сега се прегърнахте с тези, които вкарахте в затвора. Дайте обяснение на българския народ. Ние няма да подкрепим предложението за Росен Желязков по принципни съображения”, обърна се Корнелия Нинова към ПП-ДБ.

Според Георги Свиленски от БСП няма как ПП-ДБ да обясни „тази коалиция” на избирателите си. „Колкото и да заобикаляте Конституцията, трудно можете да заобиколите парламента”, предупреди той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.