Причина стана реплика на Корнелия Нинова

Реплика от парламентарната трибуна на Корнелия Нинова за бивш техен съпартиец предизвика истинска война в зала между бивши и настоящи в БСП.

„Един представител на ПП-ДБ, който напусна групата на БСП и сега е депутат при вас, каза: „По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ”, каза Нинова. 

Явор Божанков в миналия парламент беше изключен от групата на БСП и остана независим. Този път влезе като депутат от ПП-ДБ. Той веднага се разпозна в думите на Нинова, въпреки че тя не го спомена по име. И не остана длъжен. Той припомни за обединението в 48-НС между ГЕРБ БСП и ДПС първо избора на Вежди Рашидов за председателското място, а после за връщането на хартиената бюлетина.

Високият тон между бившите съпартийци от 48-ото Народно събрание се прехвърли в 49-ото. И още в началото доведе до скандал.

„Аз продължавам да твърдя, че няма да гласувам за кабинет на ГЕРБ и кабинет с мандат на ГЕРБ, но искам да припомня, че тогава дневният ред беше Изборен кодекс. И г-жа Нинова наистина е казвала: „С дявола ще гласувам за 50 депутати повече”. Направи го, но резултатът е, че ГЕРБ е първа политическа сила и за това трябва да благодари лично на Нинова и БСП”, каза Явор Божанков.

Божанков не спря дотук в критиките си към бившите съпартийци.

Изключиха Явор Божанков от ПГ на БСП

„Тогава идеята беше с 3 мандат на Стефан Янев да се прави кабинет с ГЕРБ и БСП. Това беше вашата идея и това не е тайна за никой. Така че не знам какво става с референдума за джендърите дали събрахте милиони подписи, не зная и дали има 50 разновидности на пола, но Нинова има 50 нюанса на морала”, заяви Божанков.

От БСП реагираха мигновено.

„Уважаеми, г-н Божанков, къде седна, че не те виждам. 50 нюанса на морала, нямаш 1 нюанс на морала. Човек, който бива изключен от парламентарна си група, моралът изисква да напуснеш и парламента, а ти само за още една заплатка остана още един месец в този парламент. Това е моралът, всичко друго е приказки от 1001 нощи”, каза Георги Свиленски.

А след като Божанков се засмя на глас, Свиленски добави: „Добре, че изквича, та те чух къде си, защото досега ми се губеше”.

И въпреки призива на Вежди Рашидов да спрат с личните нападки, острият тон продължи.

„И този индивид е бил в нашата група. Сега виждам, че казармата било нещо много важно, ако е имало казарма, този човек нямаше да стигне дотук. Тези 50 нюанса не знам какви са, но слава Богу няма такива още като него, влезели, иначе ще сме 50 нюанса на инч хай”, каза Иван Ченчев от БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.