Това сочи проучване на Българската конфедерация по заетостта

Проучване на пазара за труда на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) показва, че работодателите имат най-скромните планове за наемане на служители от 2021 г. насам. 27% от общо 1099 анкетирани компании планират да увеличат работната сила, което е спад от 16 процентни пункта в сравнение с предишното шестмесечие и с 19 процентни пункта по-малко спрямо същия период на миналата година.

36 на сто от работодателите очакват да запазят числеността на служителите си, 19% прогнозират да намалят персонала, а 18 на сто не са сигурни дали ще задържат, или освободят служители, като техният дял е нулев през изминалото шестмесечие.

България на трето място по брой младежи, издържани от родителите си до 35-годишна възраст

Така нетният коефициент на заетостта — разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е плюс 8%, или с 32 процентни пункта по-малко в сравнение със същия период на миналата година, посочват от БКЗ.

Изследването показва, че пазарът а труда в България отдавна е подчинен на дисбаланса между търсенето и предлагането на кадри. Икономиката ни в голяма степен разчита на чуждестранните инвестиции, които от няколко години насам постоянно намаляват и поради липсата на необходимите хора. В такава среда e наложително трудовите процеси да се дигитализират, желаещите да се включат в работния процес масово да се преквалифицират според нуждите на работодателите, да се привлекат пасивните групи от нетърсещи работа и да се реализира целенасочен внос на хора от чужбина.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.