По данни на асоциацията на собствениците на аптеки - липсващите медикаменти са 14

По зрителски сигнал - има ли презапасяване с лекарства срещу диабет за празниците? По данни на асоциацията на собствениците на аптеки - липсващите медикаменти са 14. Според асоциацията за паралелна търговия обаче недостиг няма. 

Великобритания разреши използването на лекарства против диабет за отслабване

Председателят на Български фармацевтичен съюз в Русе Моника Иванчева споделя, че има едно или две липсващи лекарства. "Повечето от тях имат заместители. Ако лекарството е изписано по НЗОК, трябва пациентът да се върне при него да промени рецептата, а ако е е-рецепта, може и по телефона да се смени. Ако имаме същата лекарствена съставка, може да се изпише на друга фирма. При липсващо лекарство правим заявка за поръчка от склад, ако не, връщаме пациента при лекаря. Понякога обаче, ако няма търсене, складовете не поддържат наличност", заяви тя.

В отговор от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заявяват, че тяхна проверка не е показала липса на препарата в аптечната мрежа и няма опасност пациентите да останат без инсулинова терапия. Възможно е на места, в отделни аптеки да има затруднения заради неритмични доставки, допълват от асоциацията.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.