Пьотр Дудек се надява да бъде вписан в Книгата на рекордите на Гинес

На 88 години полският пенсионер Пьотр Дудек се надява официално да стане най-възрастният действащ уиндсърфист в света, предаде Ройтерс.  Той все още се наслаждава на битката с вятъра и и вълните, докато излиза във водата и обучава деца.

Дудек се занимава с уиндсърфинг от 40 години и е известен с прозвището "Джуниър". Измислили го приятелите му, когато бил на около 80 години.  "Предизвикателството е да се научиш да караш сърф и да контролираш природата, защото това е битка с вятъра, вода, с клатушкащата се дъска... Много е забавно", казва той пред Ройтерс в родния си град Гдиня, който е брега на Балтийско море.

МАГИЧНО: Вижте цъфналите диви зюмбюли в гората Халербос (ВИДЕО)

"Практикувам уиндсърфинг за здраве и вярвам, че е перфектният начин за удължаване на живота. Това е спорт, който изисква добра физическа подготовка", допълва Дудек, който е бил моряк, преди да се пенсионира.

Единствената отстъпка, която прави заради възрастта си днес, е, че не излиза в морето, когато вятърът стане прекалено силен.

Фактът, че може да е най-възрастният сърфист в света, го изненадал. "Не осъзнавах, че съм най-възрастният, но бях учуден, че никога не съм срещал във водата друг, който да е близо до мен (по възраст). Това ни накара с мой приятел да проверим Книгата на рекордите на Гинес", казва Дудек, който следващата седмица ще навърши 89 години.

ДЪРЗЪК ОБИР: Плъх открадна диамантено колие за милиони долари (ВИДЕО)

Той споделя, че трябва да кара уиндсърф поне два пъти тази пролет, за да счупи световния рекорд, който в момента се държи от 86-годишен човек. 

Полякът се надява да получи документ, който да бъде изпратен до Книгата на рекордите на Гинес. Дудек продължава да споделя водната си страст с други хора. "Харесва ми да уча другите, особено децата... Много е удовлетворяващо, те могат да учат бързо. Имам голяма група ученици", допълва той пред Ройтерс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Теодора Славянова, БТА