Вижте заключенията на специалистите

Това, което на пръв поглед изглежда като лошо настроение, може да е много повече. При около един милиард души по света това е заболяване, наречено депресия.

Особено много такива случаи има в Африка. Повече жени, отколкото мъже страдат от депресия.

На много места по света на нея не се гледа като сериозно заболяване. В древността обаче меланхолията се е приемала за болест. А в началото на XX век немския психиатър Емил Крепелин е първият, който използва депресията като термин.

Симптоми и помощ при депресия в зряла възраст

Екипът на „Дойче веле” ни среща с психолога Антония Еразурис, която от 10 години работи по темата за депресия и най-често засегнатите от нея. Казва, че това е разстройство, което може да причини тежки симптоми. Влияе и на начина, по който се чувстваме, и на мисленето ни.

Когато поставят диагноза, терапевтите съдят по това колко зле се чувства човекът, дали е нарушил режима си на хранене и спане.

Заключението е, че факторите, които  могат да причинят депресия, са хроничен стрес, травматични житейски събития и гени.

Много хора са критични към антидепресантите. При леката депресия тези лекарства не са по-успешни от плацебо ефекта. Леката депресия трябва да се лекува с психотерапия и промяна в поведението. При умерената и тежката депресия се наблюдава категорична ефективност в сравнение с плацебо ефекта.

Здравословният начин на живот също помага при лечението.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.