В някои бензиностанции у нас пък вече се раздават безплатни бързи тестове

Шофьори вече могат да се тестват безплатно и самостоятелно за алкохол. Това става с апарати, подобни на дрегери, поставени на четири места у нас. В някои бензиностанции пък се раздават бързи тестове. Инициативата „С бистър ум зад волана“ е на „Българската петролна и газова асоциация“, в партньорство с Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

„Темата на NOVA“: (Не)дрогирани на пътя

Един от иновативните апарати се намира в Русе. Тестването е лесно и бързо. Прави се със сламка за еднократна употреба, а на машината има и упътване. Ако тя светне в зелено, това означава, че водачът не е употребил алкохол. Важно е да се знае, че уредът не засича упойващи вещества в организма.

Важно е да се знае, че самостоятелното тестване за алкохол е напълно независимо от проверките на пътните полицаи. Кампанията „С бистър ум зад волана” има за цел хората да станат по-информирани и по-отговорни, когато шофират.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.